LEED Platinum Certification

AstraZeneca’s South San Francisco Site Building awarded LEED Platinum Certification

Highest rating for Energy and Environmental Design

AstraZeneca operates in a way that respects, and protects, our climate and natural resources. Confirmation of this commitment was recently highlighted when the South San Francisco Site received the highest rating of Platinum LEED-CI, or Leadership in Energy and Environmental Design for Commercial Interiors certification. LEED, awarded by the US Green Building Council, is the most widely used green building rating system in the world.

AstraZeneca’s new four-story, 100,000 square foot building in South San Francisco is a mixed-use facility featuring both office space and research laboratories. Buildings with research facilities rarely receive a LEED Platinum rating because of the high energy consumption and water usage required by lab equipment. However, the building fit and design was able to achieve a 40% reduction in energy use, a 37% reduction in light power density and a 27% use of recycled content.

A focus on employee wellness

Beyond the strategies for environmental responsibility, a focus on employee wellness in the form of health, safety, comfort and satisfaction led to the inclusion of various features to improve employees’ experience of the facility, some of which stretched even beyond the challenging considerations of LEED.

LEED stairs image

A spacious open central staircase was created to encourage physical activity, circulation and coordination between departments located on different floors.

LEED lab image

There’s daylighting throughout the building perimeter, including labs, and an open lab design to allow viewing of “science in action” from public spaces.

LEED desk image

The office work spaces feature adjustable height sit/stand desks and ergo dynamic chairs allowing users to change posture throughout the day to improve health. There’re even a few treadmill-equipped team rooms with project space to encourage aerobic activity.

The building’s location near Genentech was selected with an eye to amenities, which include access to an on-campus fitness center, outdoor recreational facilities, and the San Francisco Bay Trail frequented by cyclists and pedestrians.

There’s an on-campus hotel and restaurant and everything is close to bus, train and air transit. 

General sustainability strategies include an energy efficient HVAC system, optimized all-LED lighting fixtures, and the use of energy efficient equipment and appliances. Fully 50% of the building’s energy comes from renewable sourcing, with additional renewable energy credit purchasing available for 100% of energy consumption to further reduce the carbon footprint. Water use is reduced by more than 40%, an important consideration in California’s drought-flood climate, by using ultra-efficient water fixtures.

The building was constructed responsibly by diverting 78% of waste from landfill and sourcing material with a high recycled content. Now, the goal is to achieve zero waste in operating the building, supported by the internal facility management-led waste reduction program.